Tuesday, January 07, 2014

Katutaidetta osa 1 - stensiilit

Innostuin näistä katutaidejutuista täällä Tampereella, kun joulukuussa 2010 olimme silloisen viikonloppureissun päätteeksi kävelyllä Pyynikin urheilukentän kupeessa. Sähkökaapin ovea koristi legendaarisen räppärin Eazy-E:n tunnettu poseerauskuva stensiili-maalattuna. Muistin meidän nähneen vastaavia aiemminkin ja ottaneen niistä kuvia. Rupesin tutkimaan kuvakansioita ja löysinkin sieltä muutaman mielenkiintoisen stencilin. Jokiuoman puiston (Vantaalla) läheltä löytyi edesmenneen räppärin Ol’ Dirty Bastardin naamakuva. Myyrmäessä parin alikulkutunnelin seiniin on maalattu upea Technicsin levysoitin. Linnanmäen parkkipaikan vieressä oli ainakin vuoden 2008 lopulla Global Warning –lentokonekuva.





Ihan ensimmäinen tällainen kuva löytyi Vantaan Myyrmäessä alikulkutunnelin seinästä. Siinä yksinkertainen hahmo pitää päällään vaaleanpunaista sateenvarjoa. Toinen hahmo on suojattomana sateen alla.


Helsingistä, Fleminginkadulta bongasimme sähkökaapista hymyilevän naisen kuvan. Samalla kävelyreissulla kuvasimme myös hauskan stereoheadin, jossa puku päällä olevan miehen pään tilalla on vanha kasettimankka.



Seuraava taidepläjäys löytyi heinäkuussa 2011 Neitsytpolun ja Pietarinkadun risteyksestä Helsingistä. Luulin liittyneen jalkapalloon, mutta nettiosoitteessa käynti paljasti miesten olevan sosiaalisesti aktiiveja. Sapluunakuvan sijainnin selittänee läheinen Venäjän suurlähetystö.


Siitä päästäänkin hienosti hyppäämään viime kesään. Muutto Tampereelle tuli ajankohtaiseksi ja tänne päästyämme onkin ollut hauska bongailla kadunvarsikaapeista ja siltojen rakenteista mitä erikoisempia kuvia. Kauppareissulla Nekalan supermarketiin näin muutamassa kaapissa mainiot stensiilit. Niitä on myös maalattu ympäri Tampereen keskustaa.

Jungle ain’t No MonkeyBiz sanoo Palomäentien varrella, lähellä Eteläpuistoa olevassa sähkökaapissa oleva apinankuvatus. Kekkosentien alittavan tunnelin seinämään, lähellä Särkänniemeä, on maalattu montakin stensiiliä: knallisilmäinen Casper-kummitus ja lintu, pullea nainen sekä kaksi eriväristä vihaista buddhaa.
Noita kolmea on erikseen löytynyt muutamista muistakin paikoista.






Kekkosentien varrella, Armonkallion ja Naistenlahden välissä on kaappi, jonka kyljessä on hieno Matti Vanhasen kuvatus, jossa Vanhanen on saanut Terminatorin piirteitä. Hämeenpuiston ja Puutarhakadun risteyksessä, Pikku palatsin kohdalla on yksi monista In ’n Out of UN!ITY Brother –stensiileistä.




Pyynikinharjulta, Palomäentieltä ja lähistöltä löytyi myös pari muutakin kuvaa. Panos-teksti luoteineen on bongattu myös Amurissa sijaitsevasta kaapista. Tätä toista kuvaa en ihan tarkalleen muista, missä se sijaitsee. You are Not What You Own on myös Palomäentieltä.




Amurissa, Väinö Linnan puistossa on nähtävillä pyramidissa sijaitseva silmä –stencil. Toisella puolella Amuria, Puutarhakadun ja Kortelahdenkadun risteyksessä voi joskus nähdä hahmon, jonka päässä lukee LOVE ja vierellä on kettumainen hahmo. Samassa kaapissa on erivärisellä pohjalla aiemmin mainittu Casper-kummitus lintuineen.






Kun kävelee tuolta sähkökaapilta Puutarhakatua Keskustorille päin ja kääntyy yhden sähkökaapin kohdalla katsomaan taakseen, voi päälle liimattujen mainosten sijaan olla näkyvillä hieno vanha kamera –kuva Klik-teksteineen.



Matkalla Tietotaloon on Naulakadun alikulkutunneli. Siellä oli muutakin katutaidetta, mutta tähän blogipäivitykseen tulee Jytkynkysely-kuva.


Lempäälässä, Ideaparkissa oli vessojen ulkopuolelle seinään maalattu itse vihreä monsteri, Hulk. Onkohan mahdollista, että se olisi vielä siellä nähtävillä? Varmat poistetut ovat ainakin Armonkalliolla, porttikongissa ollut Charlie Chaplinin sininen stensil, sekä Nekalassa vanhan bussipysäkin seinään maalattu Pikachu.





Olin jo kerran ottamassa kuvaa tuosta keltaisesta Pokemon-suosikkihahmosta, mutta jätin kuitenkin ottamatta. Seuraavan kerran, kun ajoimme samasta paikasta ohi, oli vanha pysäkki revitty irti ja tilalle rakentumassa uusi, lasinen ja valomainoksellinen katos. Ei siis kuvaa Pikachusta.

Nekalassa voi kuitenkin bongata kuulokkeilla ja aurinkolaseilla varustetun Yodan, ainakin kahdesta sähkökaapista. Lisäksi yhdessä kaapissa oli vahva natsienvastainen kampanja menossa: toisella puolella oli meneillään takaa-ajokohtaus ja toisella puolella viestitettiin käsimerkein ja tekstein mielipide kyseisen ajatusmaailman jakavista henkilöistä.





Kotimme lähellä näin kesällä rättisitikan, jonka kylkeen oli maalattu hienot kuvat laskuvarjohyppääjästä ja lentokoneesta. Vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen katutaide, laitoin kuvan silti mukaan. Kuka muka tykkää liian tiukoista säännöistä?



Go Wexi!

Viimeisimmät stensiilit ovat pohjoisen Kyttälän puolelta bongattu virnistelevä mieshahmo, Finlaysonin alueen nurkalta, läheltä Tallipihaa löytyvä enkeli (sama kuva on myös Erkkilänsillan tukipilarissa, matkalla Tammelaan), Finlaysonin alueella olevan parkkipaikan reunalla oleva betoniporsas, johon on maalattu pandansilmät sekä Pispalasta parista sähköboksista löytyneet Tikru-hahmon kuvat.







Näin vielä yhden kummitus-kuvan, ison sellaisen, mutta jätin tällä kertaa sen filmaamatta. Silmät ovat auki jatkuvasti, etsien uusia kuvia ihailtavaksi.

Muistakaa myös Patsaanmetsästäjä-blogi, jonne on tulossa piakkoin lisää päivityksiä!

1 comment:

Elina said...

Vautsi! Noi stensilit on tosi hienoja. Harmi, että ne on usein jonkun sotkun alla. Vähän harmitti, kun Chaplin oli poistettu. Se oli todella tyylikäs eikä lainkaan verrattavissa joihinkin tussisotkuihin. Tällaisia voisi kaupungeissa olla enemmänkin ihmisten silmiä ilostuttamassa.