Thursday, April 15, 2021

Tiikerin paluu: eurooppalaista räppiä tutkimassa

Onpas kauan edellisestä blogipäivityksestä. No, yritetään jatkossa päivittää useammin ja tehdä tästä vaikka mahdollisesti kohta käynnistyvän podcastin kirjallinen versio. Ei muuta kuin päivän asian kimppuun.

Siitä lähtien, kun aloin kuunnella musaa puhelimella Spotifyn kautta, olen tehnyt tiettyjä soittolistoja ja niitä koostaessa on tullut löydettyä mahtavia levytyksiä vuosien takaa. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa kaikki 1980-luvun alun new wave -bändit, joiden nimi ei ollut Duran Duran, Spandau Ballet tahi Tears For Fears sekä alkuaikojen death metal -bändit, kuten Sepultura, Death, Possessed ja Celtic Frost.


En muista tarkalleen, miksi innostuin viikko sitten taas unplugged-levytyksistä, mutta niitä käydessäni läpi ja parinkin erilaisen soittolistan teon yhteydessä löytyi yksi tämän tyylilajin helmistä: saksalaisen hiphopkopla Die Fantastischen Vierin unplugged. Muistan tämän nähneeni aikoinaan MTV:ltä ja diggailin siitä vähän salaa silloin. Poppoon paria hittiä (Die Da! ja Tag am Meer) pyöritettiin 1990-luvulla aika paljon Musateeveellä.


No, tämä löytöhän suorastaan pakotti tutkimaan, minkälaista räppiä sitä tulikaan tuolla vuosikymmenellä Euroopasta. Ensimmäisinä tulivat mieleen italialainen Jovanotti, jonka Serenata Rap -video pyöri paljon töllössä ja ranskalainen MC Solaar. Ensinmainitulta löytyykin paljon levyjä spottarista, mutta jälkimmäiseltä löytyy halutulta kaudelta vain livelätty.


Muitakin ranskalaisia hiphop-artisteja löytyi (mm. Iam) ja huolin listalle myös englantilaisiakin (mm. Stereo MC's) ja suomalaisia (Cool Sheiks), vaikka englanniksi levyllä fiittaava Damn the Band räppääkin. Ruotsista mukaan pääsi The Latin Kings ja Petter ehti ekalla levyllään ysäriklubiin. Jostain syystä Fintelligensiä ei hotsita kuunnella, vaikka Petterin ja Peeween kanssa tehty Stockholm-Helsinki onkin ihan hyvä biisi. Toisaalta härmäläispoppoo pääsi vauhtiin vasta 2000-luvulla ja päätin pistää rajan tuohon millenniumin vaihtoon. Suomalaisista kiinnostaisi kuunnella Nueraa, mutta sitä ei Spotifysta löydy.

Suosittelen kuuntelemaan edellämainittuja artisteja, sekä tuolta 1990-luvulta heidän alkuajoiltaan että myös uudempaa matskua. 

No comments: