Thursday, May 19, 2011

Levyarvostelussa Viikate ja Jeff Beck feat. Imelda May

Viikate: Kuutamo, kaiho ja katkeruus
(Ranka)

* * * * *

Iskelmähevin lähettiläs Viikate on ehtinyt jo viidentoista vuoden ikään ja ”kouvostoliittolaiset” juhlistavat asiaa uusilla kokoelmilla. Toukokuun alussa kauppoihin saapui kolmen levyn mittainen versio ja tällä viikolla vuorossa on upea erikoispainos, jossa on samaiset kolme levyä, mutta verhoiltuna kovien kansien väliin.


Kirjaversiossa on 64 sivua ja se sisältää levyjen lisäksi harvinaistakin kuvamateriaalia Viikatteen pitkän uran varrelta, mm. keikoilta, videoiden kuvaussessioista ja promosessioista. Lisäksi kirjasta löytyy Kaarle Viikatteen esipuhe, Kaarlen pienet tarinat kappaleiden tiimoilta, laulujen sanoitukset sekä yhtyeen muusikkojen esittelyt.

Ykköslevy, nimeltään Kuutamo, pitää sisällään Viikatteen suurimmat hitit, toisin sanoen listojen kärkeen nousseet singlet sekä keikkasuosikit. Kakkoslevy Kaiholla on harvinaisuuksia, b-puolia ja LP-levyjen bonuskappaleita. Kolmoslevyllä Katkeruus pääosassa ovat yhtyeen levyttämät lainabiisit, mm. Motörhead-cover Rauta-airot.


Viikate ei ole koskaan kaihtanut tuotostensa julkaisua, kaikki erikoisjulkaisutkin on aina huomioitu monenlaisilla kokoelmilla. Tämäkin kokoelma jatkaa tuota politiikkaa. Sen tärkeämmästä julkaisusta ei ole kyse, faneille vain jotain herkkua pienen tauon jälkeen.

Kaarle Viikate varmaankin karsastaisi vertailua, mutta pakko miehen kunniaksi on sanoa, että erittäin tarttuvia melodioita ja hyviä sanoituksia on vuosien varrella herran kynästä saatu kuuluville. Kyllä Kalle esikuviensa Repe Helismaan, Agentsin ja Gösta Sundqvistin kanssa samassa lauseessa voidaan ehdottomasti mainita.

Kaiken kaikkiaan hieno paketti ja paras mahdollinen sellaiselle Viikate-fanille, joka ei jaksa kaikkia äänitteitä alkaa metsästämään. Tässä on mukana ne oleellisimmat, vaikka tietenkin hittikimaran kappalevalinnoista on jokaisella oma mielipiteensä.

Jeff Beck: Rock’n’Roll Party Honoring Les Paul
(ATCO)

* * * * ½

Kitaralegenda Jeff Beck päätti kunnioittaa ystäväänsä, vuonna 2009 kuollutta legendaarista Les Paulia soittamalla keikan newyorkilaisella jazzklubilla, paikassa jossa Les Paul itse soitti viikoittain lähes kuolemaansa saakka.




Keikalle Beck sai taustabändiksi Darrel Highamin yhtyeineen ja vieraileviksi tähdiksi loistavan Imelda Mayn ja yhtä loistavan Brian Setzerin. Higham laulaa muutaman kappaleen levyllä, muuten pääosassa on Beckin kitara ja Mayn ääni.

Biisit ovat klassikoita, keikalla kuultiin mm. Double Talkin’ Baby, Peter Gunn –teema sekä instrumentaalit Apache ja Sleep Walk.

Keikka on julkaistu myös DVD:llä, mutta pyynnöistä huolimatta en sitä arvosteluun saanut vaikka mieli olisi tehnyt se nähdä. Ehkä joskus myöhemmin sen saa katseltavaksi.

Lisää levyarvosteluja täällä!

Ja ne leffa-arvostelut löytyvät täältä!

1 comment:

Elina said...

Imelda May on ihan uskomattoman hyvä laulaja! Hänen äänessään on sellainen vanhanaikainen tunnelma (siis vanhanaikainen hyvässä mielessä). Harmi, ettet sitä dvd:tä saanut, koska sen olisi voinut katsoakin. Imelda varmaan myös näyttää hyvältä. ;)