Thursday, April 07, 2011

DVD-arvostelussa The Pacific

The Pacificilla on lähes mahdoton tehtävä: ylittää loistava, muutaman vuoden takainen HBO:n minisarja Band of Brothers (Taistelutoverit), joka kertoi yhdysvaltalaisista laskuvarjojääkäreistä Euroopan rintamalla. Sarja oli yksi parhaimmista sotakuvauksista koskaan ja itsekin olen katsonut sarjan dvd:ltä jo monta kertaa.

The Pacific on samojen taustavoimien (mm. Steven Spielberg ja Tom Hanks) tekemä sarja, jossa nähdään tällä kertaa Tyynenmeren rintaman meininkiä. Itseä ei tämä jenkit vastaan japsit –osa maailmansodasta ole juurikaan kiinnostanut, jotenkin tuo japanilaisten harakirimentaliteetti ja viidakoissa tapahtunut taisteleminen ei ole samalla linjalla Euroopan tantereilla ja kotimaamme kamaralla tapahtuneisiin taistoihin. Pakko kuitenkin myöntää, että kova homma on myös Tyynenmerellä ollut. Olosuhteet ja pitkät välimatkat ovat varmasti olleet todella vaikeita kestää.


Pacificissa seurataan kolmea päähenkilöä, jotka kuuluvat merijalkaväkeen. Erona Taistelutovereihin on se, että nämä päähenkilöt eivät kohtaa toisiaan missään vaiheessa sarjan tapahtumia. Sarjan pohjana on kahden päähenkilön ja yhden sivuhenkilön kirjoittamat kirjat, joista Hugh Ambrose on kirjoittanut kokoavan teoksen.
Robert ”Bob” Leckie (James Badge Dale) ja Eugene Sledge (Joseph Mazzello) käyvät omat taistelunsa sekä japanilaisia että omia pelkojaan ja tuntojaan vastaan pienillä Tyynenmeren saarilla. Taisteluiden kohteina ovat yleensä lentokentät, joita molemmat valtiot tarvitsevat sotatoimiinsa. Kolmantena päähenkilönä on kunniamitalin Guadalcanalin taistelusta saanut kersantti John Basilone (Jon Seda), joka joutui viettämään suurimman osan sota-ajasta kotikulmilla sotaosakkeita myymässä.

Taistelukohtaukset ovat jälleen tiukkoja, rapa lentää, luodit viuhuvat ja pommit paukkuvat, tappaen matkallaan lukuisan läjän sotilaita. Hieman sekavaa kuvausta, mutta muuten näyttelijät ja kuvausryhmä tekevät kyllä upeaa työtä kuvatessaan rankkoja olosuhteita ja tuntemuksia hurjien tilanteiden aikana.

Amerikkalaiset ovat loistavia tekemään henkilökuvia eikä Pacificin päähenkilöistä tehdyt haastattelut ja dokumentit ole tästä poikkeus. Liikutuksen kyynel hiipii silmäkulmaan kun katsoo ja kuuntelee hurjia taisteluja kokeneita veteraaneja ja heidän lähipiiriään. Kuutta päähenkilöä koskevien henkilökuvien lisäksi ekstralevyllä on 30-minuuttinen making of –pätkä ja vielä dokumentti koskien sotaa Japania vastaan.

Sarja: * * * *
Ekstrat: * * * * *

Lisää dvd-arvosteluja täällä!

1 comment:

Elina said...

Aluksi sarja tuntui tosi tylsältä, mutta sitten hahmoihin alkoi kiintyä aika lailla ja koko ajan piti peukkuja, että he selviäisivät hengissä. Monta hyvää miestä kuoli. Nyyh. Muutama rakkaustarina kevensi muuten niin kovin raskasta asiaa.

Kyllä ne amerikkalaiset jotain osaa. :)