Wednesday, December 20, 2017

30 vuotta sitten - yksi parhaista popvuosista, osa 5: INXS

Vuonna 1987 aussibändi INXS oli suurimmalle osalle maailmasta aika tuntematon retkue, vaikka olivatkin julkaisseet vinon pinon menestyneitä levyjä ja olleet kiertueilla sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa vuoteen 1985 mennessä. Saavuttaakseen sen todellisen menestyksen rappusen kuusikko paineli studioon ja pisti pystyyn aikamoiset kemut.

Tuloksena yksi vuoden suurimpia menestyksiä, siitäkin huolimatta etteivät levy-yhtiön pamput siihen uskoneet. Olisivat halunneet bändin tekevän uudet 10 kappaletta näiden sijaan. Bändi kieltäytyi tarjouksesta ja näin me kuuntelijat saimme seuraavan vuoden aikana nauttia biiseistä Need You Tonight, Devil Inside, New Sensation, Mystify ja Never Tear Us Apart.

Levy julkaistiin lokakuussa 1987 ja suurin menestys tuli tietenkin vasta seuraavana vuonna, kun bändi ratsasti hittisinkkujensa siivittämänä maailmankiertueelle ja nousi samaan sarjaan kuin U2.

Bändi teki tämän jättimenestyksensä jälkeen muutaman hyvän levyn, mutta eivät pystyneet täysin samaan kuin vuonna 1987. Loppu tuli alkuperäiselle miehistölle jo kymmenen vuotta Kickin jälkeen 1997 kun solisti Michael Hutchence hirtti vahingossa itsensä.

Kick alkaa Guns in the Sky -biisillä, joka on nykyään sellainen "onks tää pakko kuunnella" -biisi. Ihan jees, mutta kun se loppuu ja bileet alkavat New Sensationin myötä, alkaa punttiin tulla kunnolla vibaa. Erinomainen rämpytysriffi, mahtava kappale!


Bileet jatkuvat Devil Inside -biisillä. Tämäkin julkaistiin sinkkuna ja menestystä riitti. Riffi on jälleen erinomainen ja tarttuva. Pakko hytkyä mukana.


Suurimmaksi hitiksi muodostui Need You Tonight, jonka videossa yhdistettiin mukaan perässä seuraava Mediate ja käytettiin Bob Dylanin videolta tuttua tekstilappusten viskelyä. Jengi oli innoissaan ja palkintoja sateli. Biisi itsessään jatkaa biletysmeininkiä. Bändin virallinen Juutuuba-sivu on jakanut videon kahtia:




Mediaten jälkeen tulee kaksi kappaletta, joita voisi pitää täytemateriaalina, mutta nekin ottavat paikkansa levyn hittimateriaalin joukossa. Sekä The Loved One että Wildlife ovat molemmat hyviä rokkibiisejä.

Niiden jälkeen vuorossa on menestysslovari Never Tear Us Apart.


Noiden neljän hittisinglen jälkeen bändi julkaisi vielä maaliskuussa 1989 singlen Mystify, joka menestyi selkeästi huonommin kuin aiemmat singlet. Mutta tuohon aikaan odotettiinkin jo seuraajaa Kickille. Sitä piti kuitenkin odottaa vielä vuoden verran aina lokakuuhun 1990, jolloin X tuli kauppoihin, mutta se on jo ihan toinen juttu se.


Kick on alusta loppuun erinomainen rocklevy, jossa on tarpeeksi koukkua muistakin musiikkityyleistä tekemässä siitä mieleenpainuvan kiekon.

No comments: